Search
  • aleknikula

Äänestäisitkö tätä ehdokasta?Kun vaaleja siirrettiin, lupasin itselleni lomaa kampanjoinnista huhtikuun loppuun asti. Toukokuussa oli määrä alkaa taas rankka vaalitohina. Ja niin kävikin, vaikka se ei juuri näy somessa. Miksi? Koska täytin ensimmäisen viikon ahkerasti vaalikoneita.


Minut löytääkin nyt näistä vaalikoneista: Nuorten vaalikone (tosin tämän täytin jo helmikuussa!) Sanoman vaalikone YLEn vaalikone ja Kalevan vaalikone. Näistä auki ovat kirjoitushetkellä Nuorten ja YLEn vaalikoneet. Vaalikoneiden täyttäminen oli sparrasi omaa poliittista ajatteluani. Osa vaalikoneiden kysymyksistä oli räikeän tarkoitushakuisia tai koskivat asioita, joista ei päätetä kuntapolitiikassa. Ne pyrkivät luomaan kärkeviä vastakkainasetteluja, joista ehdokkaat voivat ottaa jyrkästi kantaa. Oman kannan perusteleminen haastoi minua miettimään, miksi olen vahvasti asian Y puolesta, kun taas vastustan asiaa X. Vaalikoneen tekijän asenne näkyi hyvin monessa kysymyksessä: leikkauksia pidettiin itsestäänselvyytenä ja kun olisin halunnut kyseenalaistaa leikkaamisen järkevyyden, sain vain valita listasta, mistä leikkaisin mieluiten. Kuntien sote-palvelut nähtiin toisessa kysymyksessä lähinnä vanhusten ja sairaiden hoitamisena, vaikka kyseessä on oikeasti laajempi kokonaisuus. Joissain kysymyksissä ruodittiin Oulun politiikkaan mitenkään kuulumattomia asioita, kuten Helsinki-Turku-raideväliä tai Kittilän valtuuston kohuja.


Toisaalta kysymyksistä pystyi myös päättelemään, mitkä aiheet kiinnostavat laajasti: Oulun yliopiston siirtyminen Linnanmaalle (mistä minun pitäisikin kirjoittaa laajemmin tänne blogiin...) ja (Oulun) valtuuston keskustelukulttuuri oli useamman kysymyksen aiheena. Monen kysymyksen "valtakunnallisuudesta" voi myös päätellä, että nykypäivän äänestäjiä (tai ainakin vaalikoneiden laatijoita) kiinnostaa kunnallisten asioiden lisäksi ehdokkaiden laajempi arvopohja - maahanmuuttoasiat tai pääomaveron korottaminen eivät ole kunnan päätettävissä, mutta vastaukset kertovat paljon ehdokkaasta.


#kuntavaalit2021 #AleksiValtuustoon #AvojalakanenAleksi #oulunvasemmisto #vasemmisto #oulukuuluukaikille

12 views0 comments

Recent Posts

See All