Search
  • aleknikula

Vaalit siirtyvät, missä mennään?

Updated: May 11


Puoluesihteerit päättivät tänään siitä, että vaaleja siirretään: ne pidetään nyt 13. kesäkuuta. Asiaa ollaan noin viikon verran puitu (sosiaalisessa) mediassa ja todennäköisesti puidaan vielä seuraavakin. Uutinen herätti minussakin monenkirjavia ajatuksia, joita avaan teille lyhyen blogin verran.


Mitä ajatuksia lykkäys herättää minussa? Hyvin monenlaisia. Osa minusta on helpottunut: olen paiskinut viimeiset pari viikkoa töitä viikonloppuja myöten, ja kampanjan edistäminen siihen päälle on tuntunut hyvin uuvuttavalta - minkä vuoksi en ole myöskään ehtinyt juurikaan päivittää tätä blogia. Koska vaaleja siirretään, minulla on aikaa hengähtää ja miettiä aikatauluani uudestaan. Ehkä ehdin sittenkin toteuttaa ideat, joiden tekeminen olisi ollut huhtikuuksi liian myöhäistä.

Toisaalta olen myös ärsyyntynyt. Olen tyhjentänyt kalenteriani, että minulla olisi aikaa kampanjoida - toisaalta sopinut menoja sillä silmällä, että huhtikuun jälkeen on aikaa hengähtää. Nyt vaalikausi kestääkin kesään asti. Olen myös ihmetellyt sitä, miksei vaalien järjestämisestä koronan alla puhuttu jo syksyllä, miksei varotoimia ole tehty tai ainakaan niistä ei ole tiedotettu. Minulle jäi Oikeusministeriön toimista vahva kuva siitä, että helmikuuhun asti mentiin vielä vanhan ja kuluneen kaavan mukaan, minkä jälkeen yhtäkkiä herättiin todellisuuteen. (Toisaalta, syksyllä olimme vielä paljon optimistisempia esimerkiksi rokotusmääristä.)

Loppujen lopuksi oloni on aika seesteinen. Kampanjabudjettini on niin pieni, ettei ylimääräinen aika juuri hetkauta sitä. Olen tyytyväinen siihen, että epävarmuus on nyt hälvennyt - enää ei tarvitse jossitella, vaan vaalit todellakin siirrettiin.


Mitä vaalien siirtäminen tarkoittaa tasa-arvon, demokratian ja kansanterveyden kannalta? Terveyden kannalta päätös siirtää oli mielestäni oikea. Näin valtavat vaalit ovat riski etenkin nyt, kun tarttuvammat virusmuunnokset ovat levinneet myös Suomeen. Äänestäjän näkökulmasta terveys auttaa myös tasa-arvoa: toivon, ettei yksikään äänestäjä jättäisi äänestämättä, koska hän joutuu pelkäämään terveytensä ja henkensä puolesta. Olen toiminut vaalivirkailijana useissa vaaleissa ja huolehdin äänestäjien lisäksi virkailijoista: he kohtaavat vaalipäivän aikana satoja ihmisiä, joista merkittävä osa ei todennäköisesti käyttää maskia (ja vaikka käyttäisikin, se pitänee poistaa ainakin tunnistautumisen ajaksi).


En näe, että siirtäminen vaarantaisi demokratiaa, toisin kuin jotkut öyhöttäjät kovasti väittivät. Vaaleja siirrettiin myös vuonna 2016 ja jokseenkin heppoisemmista syistä, eikä silloin asiasta nostettu numeroa. Ihmettelen siirtopäätökseen johtanutta valmistelua, en itse päätöstä, enkä halua politikoida asialla tämän enempää.


Vaalit on nyt siirretty. Pidetään lyhyt hengähdystauko ja jatketaan sitten matkaa kesäkuun vaaleja kohti!

24 views0 comments

Recent Posts

See All